onsdag 27 maj 2009

Skrivpuff 147

Hon älskar stark mat. Det ska vara hett och kryddigt. Chilistarkt är det hon önskar. I hennes kylskåp ligger alltid färska, röda chilifrukter bredvid turkisk yoghurt och gula citroner. Hon hackar dem med van hand och låter kärnorna vara kvar. Hon har hört om människor som plockar bort kärnorna, men då försvinner ju all hetta. Just idag regnar det, kylan kryper under hennes tunna hud. Hon har druckit en kopp varm choklad med krossad piripiri i. Det behövs bara en gnutta för att få den hetta hon önskar. Hon känner värmen börja sprida sig i kroppen.

Nu far hon runt i köket, snabbt. Hon har tusen saker på gång. Hon river ingefära, plockar upp stora räkor från frysen, sätter på spisplattan och sköljer av använda knivar. Systematisk är hon inte och oftast missar hon någon detalj. Det löser sig alltid, är hennes motto. Hon ska göra vitlöksfrästa räkor med chili och ingefära. Det avnjuter hon bara på speciella tillfällen och idag ska hon fira att det är måndag. En helt vanlig måndag, hade hon väntat sig när hon vaknade. Men oj så välkryddad den blev, som om någon strött chili över hennes liv. Så starkt att hon bränner sig på verkligheten. Hon förvånas fortfarande över att ett telefonsamtal kan förändra så mycket. Dagarna tills det sker är få, hon räknar dem tyst.

Energin får henne att tända ljus i hela lägenheten. Små värmeljus som sprider sitt sken, stämningen är näst intill magisk. I stekpannan fräser smör, vitlök och ingefära. Den hackade chilin är som pricken över i:et. När doften sprider sig i rummen är det dags för räkorna att få ta del av smaken. Hon får för sig att hon ska ha baguetter till, så ungen sätts på och brödet plockas fram. Från krukan på balkongen tar hon ett par kvistar färsk koriander och hackar den grovt. Räkorna kräver bara ett par minuter och brödet är på väg i. Hon ska faktiskt ta ett glas vin till måltiden och hennes fest, även om hon vet att mjölk är det enda som kan lindra hettan något.

Hon skär upp bröd, lägger räkor på dem och serverar sig själv vid köksbordet. Hon höjer glaset och skålar med regnet som slår mot fönstret.

(Skriv om en krydda)

3 kommentarer:

KarinaHC sa...

Å vilket härligt inlägg. Jag blev hungrig, du lyckades till och med få dofterna att sprida sig här vid datorn:)

Salme sa...

Jag tycker också att det låter gott men jag gillar inte kryddor så jag ska berätta det för min kompis istället:)

Anonym sa...

Även jag tycker att det låter gott =) tycker att du har lycktas jätte bra med utmaningen. Du skriver bra!!

ha det bra, kram elin.